Home » Winkeliers willen gezamenlijk criminaliteit aanpakken

Nederlandse winkelketens beginnen een project tegen bendes die winkels overvallen, zo meldt het AD. Ze kijken daarbij naar de aanpak in België, waar tien winkelketens al twee jaar samen informatie over criminaliteit verzamelen, die gedeeld wordt met de politie.

Het gaat onder andere om H&M, Mediamarkt en Carrefour. Deze bedrijven volgens Detailhandel Nederland sinds mei 2016 foto’s en signalementen van mogelijke bendeleden. Dit gebeurt op een geheime en beveiligde website, die alleen geraadpleegd kan worden door de politie. De afgelopen 21 maanden hebben de Belgische winkeliers zo’n 2.000 zaken ingevoerd op het zogenoemde Commerce Information Network. In de helft van de gevallen leidde dit tot een doorbraak in het onderzoek van de politie.

Initiatief
Detailhandel Nederland werkt op het moment aan een initiatief voor het verzamelen van alle camerabeelden van de winkeliers op één centraal punt. Er komt een taskforce die dit gaat coördineren. Verder overlegt de brancheorganisatie met het Openbaar Ministerie om te kijken of bendeleden sneller berecht kunnen worden. De plannen worden op het moment met grote winkelketens besproken en de verwachting is dat zij nog dit jaar tot uitvoering worden gebracht.