Home » Winkeliers delen massaal foto’s winkeldieven via WhatsApp

Uit een rondgang van de NOS onder winkeliersverenigingen blijkt dat duizenden winkeliers zijn aangesloten bij WhatsApp-groepen, waarbinnen foto’s en identiteitsbewijzen van betrapte winkeldieven worden gedeeld. Het is verboden, maar de winkeliers vinden dat ze er niet van buiten kunnen.

Door foto’s van camerabeelden en persoonsgegevens uit te wisselen proberen de winkeliers winkeldiefstal en betalingen met vals geld tegen te gaan. En het werkt, zegt Hayo Galema, die als binnenstadmanager Leeuwarden met 160 winkeliers een daarvoor bedoelde WhatsApp-groep heeft opgezet. Overlastgevers blijven weg en winkeldiefstal neemt af. Er zijn ook grotere groepen. De gebruikers prijzen de snelle communicatie die zo mogelijk is. Het is volgens hen veel effectiever dan het aangifteproces bij de politie.

Vervolging
Juridisch ligt het moeilijk, zeker sinds het van kracht worden van de AVG. Dat geldt ook voor het publiceren van diefstallen op bijvoorbeeld Facebook. Dat is volgens het OM niet strafbaar, maar kan wel leiden tot vervolging wegens smaad of belediging. Ook bij het delen van persoonsgegevens via WhatsApp riskeren de winkeliers vervolging, als blijkt dat de privacywetgeving is geschonden. De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat opsporing van criminelen voorbehouden is aan de politie. Het is echter niet duidelijk of de AVG in dit geval wordt overtreden, omdat de WhatsApp-groepen besloten zijn. Martijn Wildeboer van het CCV waarschuwt dat wel problemen kunnen ontstaan als de beelden naar buiten lekken en in de openbaarheid komen. Ook is er het risico dat onschuldige klanten voor een winkeldief worden aangezien, als de beelden niet zo duidelijk zijn. Dat weerhoud de winkeliers er niet van om door te gaan met de WhatsApp-groepen, die volgens Galema al tot verschillende aanhoudingen hebben geleid.

-Bron: Beveiligingsnieuws-