Flexibel cameratoezicht blijkt goed te werken. Dat wijst een proef in Utrecht uit. Flexibele camera’s werden daar ingezet om onder andere autokraken en drugsoverlast te bestrijden. Dit gebeurde op plaatsen waar deze vormen van crimineel niet structureel aan de orde zijn, waardoor vast camera’s niet wenselijk zijn.
De gemeente Utrecht voerde in 2017 diverse pilots met flexibel cameratoezicht uit. Op verschillende plekken werden voor verschillende problemen tijdelijke camera’s opgehangen. Adviesbureau DSP adviseerde bij de opzet van het project, onderzocht de effecten en beoordeelde de meerwaarde ten opzichte van vast cameratoezicht.
Pieken in overlast
Vaste camera’s hangen volgens de onderzoekers over het algemeen in gebieden met functies die kwetsbaar zijn voor overlast en criminaliteit, zoals uitgaansgebieden of een stationsgebied. Deze gebieden hebben hierdoor te maken met een structurele problematiek. Er zijn echter ook gebieden waar de problemen niet uitsluitend gerelateerd zijn aan de functies die er gevestigd zijn. Bijvoorbeeld gebieden met jongerenoverlast, autokraak of autobrand. Deze plekken kennen vaak pieken in de overlast en criminaliteit, bijvoorbeeld tijdens de donkere dagen van het jaar (autokraak) of juist in de warmere maanden (jongerenoverlast). In dit soort gebieden is vast cameratoezicht niet proportioneel, maar kunnen flexibele camera’s wel kortdurend en effectief ingezet worden.