Home » Beveiligingscamera’s leveren vaak onbruikbaar beeld

Op bijna de helft van de door winkeliers gemaakte camerabeelden zijn criminelen, zoals overvallers, niet te herkennen. Politie en justitie manen ondernemers hun apparatuur in orde te maken, zodat de pakkans omhoog kan.

Na een overval of diefstal krijgt de politie te vaak onbruikbare camerabeelden van winkeliers en ondernemers. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van onderzoek dat vandaag openbaar wordt gemaakt. De onderzoekers keken naar de camerabeelden van tweehonderd winkeliers en constateerden dat op bijna de helft daarvan mensen niet te herkennen zijn. “Dat is alleen in het voordeel van criminelen”, aldus Frans Pommer, landelijk coördinerend officier van justitie ‘High Impact Crime’ bij het Openbaar Ministerie. Met beelden waarop niemand te herkennen is, is volgens hem een zaak niet rond te krijgen.

VHS-banden
Van de tweehonderd onderzochte winkels hebben er zestig helemaal geen camera’s. Sommige andere winkels hebben een sterk verouderd systeem, dat beelden nog op VHS-banden opslaat. De kwaliteit daarvan is erg slechts, aldus Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie.
Maar vaker ziet hij dat camera’s verkeerd zijn geplaatst. Van de overvaller is dan alleen het petje te zien en niet het gezicht. Andere camera’s zijn niet scherp gesteld of zien bij tegenlicht alleen silhouetten van mensen. Van der Stap waarschuwt dat criminelen juist letten waar en hoe camera’s zijn geïnstalleerd, zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Politie en Openbaar Ministerie adviseren winkeliers daarom dringend om te investeren in betere camerasystemen.